Állattenyésztés

Merino és Gyimesi racka juh

Merino és Gyimesi racka juh

Merino juh:
Kettős (hús, gyapjú) hasznosítású félintenzív hazai juhfajta. Jelenleg és várhatóan a közeljövőben is fő haszonforrás a hústermelés. Elsődleges cél a szaporaság és báránynevelő képesség javítása. A fajtára 1,2 – 1,5 szaporulat jellemző. Kifejlett korban az anyák 50-60 kg, a kosok 85-110 kg súlyúak.

Gyimesi racka juh:
Célunk az extenzív őshonos fajta genetikai képességének megőrzése, eredeti genetikai varianciájának fenntartása. A fajta eredetileg tej-hús hasznosítású, nálunk húshasznosítással. Célnak tekinthető a fajta szilárd szervezetének és nagy ellenálló képességének megőrzése. A legnagyobb juhfajta a rackajuhok csoportjában, az anyajuhok súlya 45-50 kg, a kosoké 80-90 kg.

Állományaink törzskönyvezettek, társaságunk tagja a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének

Magyar tarka és  Szimentali szarvasmarha

Magyar tarka és Szimentali szarvasmarha

A Magyar tarka színe sárga-piros-tarka. Élénk, jóindulatú állat. Átlagosan 600 kg élőtömegű, a tehén 600–700 kg, a bika 800 kg. Hústermelő képessége jó.

A szimentáli erélyes növekedése, jelentős tejtermelése, kiváló ellenálló képessége miatt az egész világon elterjedt. Színe szabálytalan, különböző árnyalatú, piros-, illetve sárga-tarka. A tehén 650–750, a bika 1100–1300 kg. Hústermelése napi 1,2-1,3 kilogrammal gyarapodhat.

Társaságunk célja a növendék, szaporulat előállítása és hústermelés. Állományaink törzskönyvezettek, társaságunk tagja a Limousin Tenyésztők Egyesületének.

Mangalica sertés

Mangalica sertés

Elterjedését jelentősen elősegítette, hogy külterjesen tartható, igénytelen fajta, mely a vaddisznó sok tulajdonságát megőrizte. A térségben a múlt században még jelentős kondái voltak, melyeket makkoltatással abrakolták a falvak körüli erdőkben.

Szőke mangalica: a leggyakoribb változata. Jól hasznosítja a táplálékot, kül- és belterjes tartásra egyaránt alkalmas. Zsír- és hústermelésre is bevált. Sok változata ismert, hiszen a fajtára hatott a táplálék, a tartás sokfélesége.
Vörös mangalica: a szőke mangalica és a göndör szőrűi sertés keveredéséből jött létre, valamivel nagyobb súlyú és szaporább a szőkénél.
Fecskehasú mangalica: a szőke és a fekete mangalica kereszteződéséből jött létre, hasa szőke, háta fekete. Kisebb termetű, de szaporább, mint a szőke változat.
Vadas mangalica: igen ritka változat, elsősorban hegyvidékeken volt jellemző, valószínűleg a szőke mangalica és a vaddisznó véletlen kereszteződéséből jött létre.

Sertéstenyésztésünk célja a növendék, szaporulat előállítása és a hústermélés.

Hucul ló

Hucul ló

Hucul ménes: Hazánk legnagyobb Hucul tenyészete az Aggteleki Nemzeti Parkban található, ahol a Jósvafő feletti Gergés-lápán legel a hucul kanca törzsállomány, mely szabadon látogatható. Jósvafőn a Kúria Lovasbázison találhatóak a lovasturisztikai hasznosítású egyedek, melyeket lovasfogatozásra, tereplovaglásra, lovasoktatásra hasznosítanak.

Hucul állományunknak a legelőgazdálkodásban és a lovasturisztikai tevékenységben van szerepe.

A hucul kisló a Kárpátokban, a Tisza, a Prut, a Cseremosz, a Putila, a Brodina forrásvidékén, Bukovina, Galicia, Magyarország határterületén élő hucul nép kezén kialakult primitív lófajta.

A hucul nép hazája az Észak-Keleti erdős Kárpátokban a „huculvidék” (Huzulei), amely kelet-nyugati irányban 200 kilométer, észak-déli irányban 100 kilométer kiterjedésű. A vidék viszonylag száraz, silány vegetációjú, az 1800-as években alig lakott, lóval is szinte megközelíthetetlen vad terület. Az itt használt ló máshol sehol sem előforduló, egyedülálló, és a nevét is az eredetileg használó népcsoportról kapta. Az 1800-as évek elején még nincs szigorú tenyésziránya, nem is fajta, hanem típus. A „huculvidéken” előforduló minden olyan apró hegyi lovat takart, amit a természetes helyi körülmények, a rendkívül hideg tél és forró nyár, a 2000 méter körüli magasság, az állandó szabadtartás szokatlan viszonya, a mindennapi kemény használat, a szerény takarmányozás alakított ki.

Jellemzői
A hucul mindössze 131–145 cm marmagasságú. Színe legtöbbször sötétpej vagy pej továbbá fakó vagy egérfakó, de akad teljesen fekete egyed is. Feje nagy, de nem aránytalan. Egész testalkata zömök benyomást kelt a széles háttal és szüggyel, a dongás mellkassal. Fő ismertetőjegye a hátán végighúzódó hátszíj. Végtagjai rövidek, izmosak. Patái kemények, legtöbbször nem is patkolják. A hucul rendkívüli tulajdonságait elsősorban a hegyvidékeken értékelték nagyra. Tökéletesen alkalmazkodott a hegyi körülményekhez, a zord időjáráshoz, a szegényes táplálékhoz, munkakészsége kiemelkedő, és a rögös hegyi utakon is biztos a lépte.

Hasznosítása
A mai kor követelményeinek is kiválóan megfelel, hiszen kitűnő hobbihátas, mivel hátsó lábán könnyedén viseli a súlyt, jó ugróképességgel rendelkezik, és különleges, kiegyensúlyozott vágtájának következtében ez a fajta a legalkalmasabb a lovasíjászat gyakorlására.

Állatainkat az ex lege láp és Natura 2000. gyepeken legeltetjük.

AVENA allattenyesztes 01
AVENA allattenyesztes 02
AVENA allattenyesztes 03
AVENA allattenyesztes 04
AVENA allattenyesztes 05
AVENA allattenyesztes 06
AVENA allattenyesztes 07
AVENA allattenyesztes 08
AVENA allattenyesztes 09
AVENA allattenyesztes 10
AVENA allattenyesztes 11
AVENA allattenyesztes 12
AVENA allattenyesztes 15
AVENA allattenyesztes 16
AVENA allattenyesztes 17
AVENA allattenyesztes 18
AVENA allattenyesztes 19
AVENA allattenyesztes 20
AVENA allattenyesztes 21
AVENA allattenyesztes 22
AVENA allattenyesztes 23
AVENA allattenyesztes 24
AVENA allattenyesztes 25
AVENA allattenyesztes 26
AVENA allattenyesztes 27

<< VISSZA

 

Információ

 • MEZŐGAZDASÁG, NÖVÉNYTERMESZTÉS, ÁLLATTENYÉSZTÉS, ERDŐGAZDÁLKODÁS, GYEPGAZDÁLKODÁS
 • Bodolai István, erdőmérnök
 • +36 70/384 58 30

 • ÖKOTURIZMUS, KERTÉSZET, KERT- ÉS PARKÉPÍTÉS ÉS FENNTARTÁS
 • Domán Edit, kertészmérnök
 • +36 20/505 59 58

Kapcsolat

 • AVENA 2000. Bt. – ökogazdálkodás
 • 3769 Tornaszentjakab, Petőfi u. 3.
 • Bodolai István +36 70/384 58 30
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • ANTAL-MAJOR VENDÉGHÁZ – ökoturizmus
 • 3769 Tornaszentjakab, Antal-major
 • Domán Edit +36 20/505 59 58
 • Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 • Szállásfoglalás


 • TÉRKÉP - ÚTVONALTERVEZÉS


 • facebook logo glass 300x300 avena2000